Spring navigationen over

Nyheder

16. september 2024

Laurits og Bjarne har 60-års jubilæum som diakoner

Det kammeratlige fællesskab var stort, siger 93-årige Laurits Petersen og 82-årig Bjarne Enemark

Foto af diakonerne Laurits Petersen og Bjarne Enemark til 60 års jubilæum på Filadelfia

Forleden sad Laurits Petersen på 93 år og Bjarne Enemark på 82 år på bænken foran Festsalen med en hel særlig forbundethed.

De har fulgt hinanden, siden de blev diakoner fra Filadelfia for 60 år siden. Dengang tog uddannelsen tre år. Undervejs boede de boede på værelser på Rønnebærhus, hvor Filadelfia Uddannelse nu holder til.

Laurits Petersen bakker på sin pibe. Han gør klar til at fortælle sin historie efter kaffe og lagkage i Filadelfias festsal, hvor Diakonforbundet Filadelfia holdt 100-års jubilæum.

“Der var mere samling på det dengang – også det kristne. Vi lever i et sekulariseret samfund. Religion taler vi ikke så meget om, omsorg er noget, man ordner med penge. Folk får mere i bistand og så videre,” mener Laurits Petersen.

Efter uddannelsen som diakoner har de har begge to været ledere på forskellige plejehjem – nogle gange flere på en gang.

“Uddannelsen kunne man altid bruge. Man lærte at holde taler og skrive på skrivemaskine. Det fik jeg brug for som leder,” siger Bjarne Enemark.

Da de to boede på Filadelfia, havde de kærester i København, som de besøgte. Tiden dengang lyder fornøjelig. De to ses ikke tit i dag. Laurits Petersen holder til i Nordjylland, mens Bjarne Enemark bor på Lolland. Men i dag er de sammen.

    “Vi tænker livet baglæns. Vi tænker på minderne. Vi er de sidste, som lever fra det hold, vi gik på”, forklarer Laurits Petersen.

    Bjarne Enemark er barnefødt i Nakskov på Lolland. Men forældrene flyttede til Dianalund. Faren var også diakon, og den lille Bjarne ville gå samme vej.

    De to kigger rundt på Filadelfia og de gule bygninger. De husker det kammeratlige fællesskab, madvognene der rullede rundt og den særlige stemning for 60 år siden.