Spring navigationen over

Nyheder

21. maj 2025

Rundbordsmøde om epilepsi

Når sårbare borgere møder sundhedsvæsenet kræver det stærke kompetencer og godt samarbejde, så genindlæggelser og overdødelighed mindskes

Anette Lyngby, Jazz Pharmaceuticals, Per Olesen, Epilepsiforeningen og Lisbeth Nielsen, Filadelfia

Hvordan sikrer man viden om epilepsi hos medarbejdere på et bosted, når der er stor udskiftning af personalet? Det var et af de store spørgsmål ved rundbordsmødet for eksperter og politikere på døgninstitutionen Brommeparken, Filadelfia.

En viden som er helt nødvendigt. Administrerende direktør Lisbeth Nielsen, Filadelfia gav et eksempel på, hvordan man på et bosted håndterede en borger med epileptiske anfald.

“Vi kører ham ud i solen. Det plejer at hjælpe. Energien og lyset fra solen er godt i forhold til at reducere anfaldets styrke og varighed.”

Historien om beboeren i kørestol kommer fra et af Filadelfias kurser om epilepsi, hvor underviseren spurgte ind til anfaldshåndtering hos kursisterne, som kom fra bosteder i hele landet.

Heldigvis hører den slags fortællinger ikke til dagligdagen, men der er brug for at øge viden om epilepsi på bostederne i Danmark.

“Det er gode takter i sundhedsreformen. Men jeg er bekymret for det smalle område med de komplekse borgere. Vi kan ikke flytte alle svage patienter med sjældne sygdomme ind på specialafdelinger. Vi skal opkvalificere personalet på bostederne,” sagde Lisbeth Nielsen, administrerende direktør på Filadelfia.
Professor Anne Sabers og politiker Carli Hækkerup ved rundbordssamtale på Filadelfia.
Professor Anne Sabers og politiker Carli Hækkerup ved rundbordssamtale på Filadelfia.

Der var enighed om ved bordet, at når de sårbare borgere møder resten af sundhedsvæsenet, så er det svært. Ofte kommer der ikke en kontaktperson med borgeren ved indlæggelse. Det er vikaren, som får den tjans. En vikar som ikke kender borgeren eller kan gøre rede for adfærdsproblemer, psykiatriske sygdomme og lignende.

Forslag til forbedring

Der var mange problematikker på bordet, og flere udtrykte opbakning til

  • et videnscenter med e-learning, som kan opkvalificere personalet på en nem og tilgængelig måde
  • at præhospitalet kan ringe til neurologer, så man kan få kvalificerede råd, når man ringer til akuttelefonen
  • større udbredelse af eHospitalet – hvor sundhedsvæsenet kommer hjem til patienten via digitale løsninger.
“Mennesker med epilepsi på bosteder er en sårbar gruppe. Ofte uden familiær kontakt og uden stemme på grund af et udviklingshandicap. Mange sygdomme skal rummes. Det er en kompleks problemstilling. Vi skal formidle information til dem, som varetager de daglige opgaver. Den viden kan være hurtig glemt på grund af udskiftning af personale. Vi har brug for permanente redskaber,” sagde neurolog og professor Anne Sabers fra Rigshospitalet.

Hverdagen på døgninstitutionen

Nick Bagge Olsen, institutionsleder på Brommeparken med 15 beboere. Her er ikke ‘One size fits all’. Der skal være individuelle løsninger, så borgerne får så godt et liv som muligt. Borgere med epilepsi, PNES, angst og skizofreni har brug for medarbejdere med specialiseret viden. Den enkelte opgave kalder på noget særligt.

“Vi opkvalificerer medarbejderne jævnligt ikke mindst for at få fælles sprog og forståelse, som øger klarheden – også når vi taler tværsektorielt. Det giver tryghed og sikkerhed, at vi kan forklare problematikkerne til lægen på korrekt vis”, forklarer Nick Bagge Olsen, institutionsleder, Brommeparken, Filadelfia.
Charlotte Guldberg og Nick Bagge Olsen drøfter løft af kompetencer hos medarbejdere på botilbud
Charlotte Guldberg og Nick Bagge Olsen drøfter løft af kompetencer hos medarbejdere på botilbud

Ved mødet deltog:

  • Anne Sabers, professor, Rigshospitalet
  • Anette Lyngby, senior key account manager, Jazz Pharmaceuticals
  • Annette Frederiksen, sygeplejerske, Odsherred Kommune
  • Bettina Vestergaard, manager, Rud Pedersen
  • Carli Hækkerup, Enhedslisten, Region Sjælland
  • Charlotte Guldberg, teamleder, Brommeparken
  • Kathrine Ekelund, løsgænger, Region Sjælland
  • Lisbeth Nielsen, administrerende direktør, Filadelfia
  • Nick Bagge Olsen, institutionsleder, Brommeparken
  • Per Olesen, direktør, Epilepsiforeningen.

Tak for et energisk møde.

Bettina Vestergaard, Annette Frederiksen og Anette Lyngby ved rundbordsmødet på døgninstitutionen Brommeparken.
Bettina Vestergaard, Annette Frederiksen og Anette Lyngby ved rundbordsmødet på døgninstitutionen Brommeparken, Filadelfia