Spring navigationen over

Behandling af Epilepsi for børn

For børn og unge

Vi har patienter fra hele landet og stor erfaring i at behandle svære tilfælde af epilepsi. Vi hjælper hele familien.

Antal enestuer

18

Børn på hospitalet

1.300

Børn med epilepsi

5.000

Antal medarbejdere

45

Behandling af epilepsi for børn

Den gode forberedelse

Vi har samlet en række praktiske spørgsmål, og svar inden du ankommer til Filadelfia.

Pakkelisten

 • Medicin (øjendråber og cremer m.m.) i original emballage
 • Anfaldskalender og vaccinationskort
 • Toiletsager
 • Nattøj og sutter
 • Legetøj og bøger – gerne yndlingslegetøj fx dukker og bamser.
 • Tøj og sko til leg udenfor
 • Vi fører ét blemærke, hvorfor det kan være en god idé at medbringe barnet egne bleer.
 • Hvis barnet eller den unge er på specialkost, sondeernæring eller andet, er det en god idé selv at medbringe kost til de første døgn.

Transportmuligheder

Der er offentlig transport med tog og bus i gåafstand. Vi har også store parkeringspladser tæt på. Der er Clever ladestandere til elbiler ved Laboratoriet, Kolonivej 11, Dianalund.

Undervisning

Vi har tilbud om undervisning under indlæggelsen for børn og unge i den skolepligtige alder. Undervisningen foregår i små klasser med fire-fem elever. Hvert år er skolen med til at udrede 90 børn og unge.

Overnatningsmuligheder

En forælder kan bo sammen med barnet på patientstuen. Den anden forældre eller pårørende har mulighed for at bo på patienthotellet helt tæt på hospitalet.

Fra ung til voksen

Mange unge patienter med epilepsi oplever overgangen fra børneafdeling til voksenafdeling som svær, fordi de møder nye tilgange, procedurer, læger og sygeplejersker. Vi opfordrer dig til at kontakte os, hvis du har behov for en snak om ting, som er vigtige for dig.

Vi tilbyder samtaler om fx søvn, seksualitet, alkohol og medicin. Det kan også være, at du har spørgsmål til fx psykiske symptomer som angst og depression. Husk, du er ikke alene, og vi er her for at hjælpe dig.

Behandlig af epilepsi for børn

Behandling af epilepsi

Langt de fleste mennesker med epilepsi får god gavn af medicin, som virker. Filadelfia behandler mennesker med svær epilepsi. Der er flere måder at behandle på.

Medicinsk behandling

Medicin er den mest almindelige behandling af epilepsi. 70% af dem bliver anfaldsfrie på første valg af medicin.

Personlig medicin

Hvis der er genetisk årsag til epilepsien, kan det bane vejen for personlig medicinsk behandling. Personlig medicin er skræddersyet til den enkelte patient og er udviklet, så den passer til det enkelte menneskes særlige variation af gener. Der findes kun målrettet behandling til ganske få af de genetiske epilepsier, men det vil formentlig ændre sig i de kommende år.

Nervus vagus stimulator

Filadelfia behandler både børn og voksne med Nervus vagus stimulator, VNS. Det er en strømstimulator, som lægen opererer ind lige under kravebenet. Den sender med jævne mellemrum små elektroniske signaler til hjernen via vagus nerven. Signalerne kan være med til at lette, afkorte eller stoppe epilepsianfald.

Filadelfia har stor erfaring i at vurdere, om VNS kan hjælpe dig. Selve implationen foregår på Rigshospitalet eller Aarhus Universitetshospital. Alle børn med VNS følges på Filadelfia. Vi har behandlingsforløb med indstilling af stimulatoren for optimal behandling.

Operation

Der ligger mange timers udredning bag et kirurgisk indgreb. Det sker i et tæt tværfagligt samarbejde mellem læger, neurofysiologer, neuropsykologer, radiologer og neurokirurger. Et hold på mindst 10 specialister vurderer gennem et års tid om patienten er eget til kirurgi.
 
Det foregår i et tæt tværfagligt samarbejde mellem Rigshospitalet og Filadelfia.  

Traditionelt har kirurgisk behandling været åben kirurgi. I dag er halvdelen af operationerne invasive, det vil sige med laserkirurgi. Hvert år bliver ca. 45 opereret for epilepsi. Ca. 60 procent bliver anfaldsfrie.

Foto af professor Sándor Beniczky på kontoret på Epilepsihospitalet, Filadelfia i Dianalund
Professor Sándor Beniczky fra Epilepsihospitalet, Filadelfia er med til at udrede patienter til epilepsikirurgi

Ketogen diætbehandling

Ketogen behandling kan være relevant, hvis du ikke har gavn af medicinen.

På Filadelfia tilbyder vi tre former for diætbehandling til både børn og unge. Behandlingerne begynder ambulant på Epilepsihospitalet, hvor læger undersøger patienten og har en forberedende samtale. Indlæggelse sker typisk fra mandag til fredag.

 • Klassisk Ketogen Diæt
 • MCT Diæt
 • Modiciferet Diæt.

Maden indeholder store mængder af fedt, tilstrækkeligt protein og minimal mængde af kulhydrat. Ved diæten dannes ketoner som hjernen bruger som energikilde – de hjælper med at holde anfald væk. Det er meget vigtigt at følge diæten nøje. Halvdelen af patienterne på diætbehandling har mindst 50% færre anfald. Ved behandlingen ses ofte en bedring i søvn og generel trivsel.

Foto af mad under kategorien ketogen diæt på Epilepsihospitalet, Filadelfia i Dianalund
Mad under kategorien ketogen diæt på Epilepsihospitalet, Filadelfia i Dianalund

Behandling af epilepsi for børn

Børn med Epilepsi

Vi anbefaler, at en forældre eller bedsteforældre er med under indlæggelsen – af hensyn til barnets tryghed.

Der er fri besøgstid på afdelingen, men der skal tages hensyn til undersøgelser af epilepsi, aktiviteter og det øvrige liv i afdelingen.

Legepladsen er helt unik og designet til børn og unge med epilepsi. Her observerer læger, plejepersonale og terapeuter børn og unges muligheder fremfor begrænsninger. Man skal derfor ud på legepladsen hver dag – og det er vigtigt at tage tøj med til leg og træning i det fri. 

Der er stuegang hver dag. Afsnittet har lukket i weekenden.

Behandling af epilepsi for børn

Hvad kan du selv gøre?

Der er en række ting, som børn og unge selv kan gøre for at mestre hverdagslivet.

Følg din medicinplan nøje

Hvis du er i medicinsk behandling for at hindre anfald, så tag din medicin regelmæssigt, og som din læge har givet besked på. Undgå at ændre i doseringen eller stoppe med medicinen uden lægens godkendelse.

Sov tilstrækkeligt

Mangel på søvn kan udløse anfald hos nogle mennesker med epilepsi. Sørg for at få en sund søvnrutine og få nok med hvile.

Undgå udløsende faktorer

For de fleste kommer de epileptiske anfald pludseligt og uden varsel. Kend de faktorer, som kan udløse anfald hos dig og forsøg at undgå dem. Det kan fx være at man glemmer at tage sin medicin, dårlig eller manglende søvn, fysisk eller psykisk stress, alkohol eller blinkende lys.

Brug en anfalds app

Hold elektronisk dagbog/kalender over dine anfald og eventuelle udløsende faktorer. Det er vigtigt for lægen at have overblik over dine anfald.

Kom i kontakt med Neuropædiatrisk Afdeling

Neuropædiatrisk Afdeling
Dr. Sells Vej 23
4293 Dianalund

Sengeafdelingen
Telefon: 5827 1101
Email: fil-boerneafd@filadelfia.dk

Børneambulatoriet
Telefon: 5827 1059
Email: fil-boerneamb@filadelfia.dk

Brug digital post ved personfølsomme oplysninger. Du finder os som modtager under kategorien: Region Sjælland -> Sygehuse -> Filadelfia -> Afdeling eller institution.

Behandling af epilepsi for børn

Seneste nyt

Se alle
Foto af unge mennesker
Podcast med unge stemmer
Se alle
This site is registered on wpml.org as a development site.