Spring navigationen over

Behandling af Epilepsi for voksne

Stor erfaring

God behandling af epilepsi hjælper til at mestre hverdagen. Vi har patienter fra hele landet og stor erfaring i at behandle svære tilfælde af epilepsi hos voksne.

Mennesker med epilepsi

76.000

Årlige indlæggelser

1.350

Årlige konsultationer

6.000

Sengeafsnit for voksne

4

Behandling af epilepsi for voksne

Den gode forberedelse

Epilepsihospitalet har flere afdelinger og afsnit for voksne med epilepsi – alt efter livssituation. Vi har samlet en række praktiske spørgsmål og svar inden du ankommer til Filadelfia.

Transportmuligheder

Der er offentlig transport med tog og bus i gåafstand. Vi har også store parkeringspladser tæt på. Der er Clever ladestandere til elbiler ved Laboratoriet, Kolonivej 11, Dianalund.

Pakkelisten

Du modtager fuld forplejning under indlæggelsen. Vi har vaskemaskine, hvor du kan vaske dit tøj.

  • Medbring toiletsager – sengetøj og håndklæder udleveres i afsnittet.
  • Medbring praktisk tøj efter årstiden – dit tøj skal kunne tåle, at du deltager i de forskellige aktiviteter, der kan indgå i dit forløb.
  • Medicin til hele indlæggelsen helst i original emballage herunder cremer, inhalationer, øjendråber m.m.

Undervisning

Både under indlæggelse og i ambulatoriet tilbyder vi dig og dine pårørende undervisning. Omdrejningspunktet og fokus er hele tiden at hjælpe dig til det hverdagsliv, som er bedst for dig med en kronisk sygdom som epilepsi. I de forskellige afsnit kan der være forskellige aktiviteter, du deltager i, som en vigtig del af dit patientforløb. Det kan være i vores motionscenter, værksted, i fysio- og ergoterapien og eventuel skole.

Fast kontaktperson

Faste kontaktpersoner til patienter med epilepsi

Under indlæggelsen får vores patienter tildelt to sundhedsfaglige kontaktpersoner – én fra plejepersonalet og én læge. Kontaktpersonerne vil i samarbejde med dig og relevante fagpersoner i tværfagligt team, for eksempel psykolog, fysio- og ergoterapeut og diætist udarbejde en plan for din indlæggelse med udgangspunkt i dit patientforløb.

Foto af patientstue på Afdeling for voksne med Epilepsi, Epilepsihospitalet, Filadelfia.
Patientstue på Afdeling for Voksne med Epilepsi, Epilepsihospitalet, Filadelfia

Overnatningsmuligheder

Patienter og pårørende har mulighed for at bo på patienthotellet helt tæt på hospitalet. Det kan du fx få brug for, hvis du bor langt væk og skal møde tidligt ind på hospitalet.

Behandling af epilepsi for voksne

Behandling af epilepsi

Langt de fleste mennesker med epilepsi får god gavn af medicin, som virker. Filadelfia behandler mennesker med svær epilepsi. Der er flere måder at behandle på.

Medicinsk behandling

Medicin er den mest almindelige behandling af epilepsi. 65 % bliver anfaldsfrie på første eller andet præparat.

Personlig medicin

Hvis der er genetisk årsag til epilepsien, kan det bane vejen for personlig medicinsk behandling. Personlig medicin er skræddersyet til den enkelte patient og er udviklet, så den passer til det enkelte menneskes særlige variation af gener. Mange voksne patienter fik ikke en gentest som barn, og derfor behandler man efter den anfaldstype, patienten har. Der findes kun målrettet behandling til ganske få af de genetiske epilepsier, men det vil formentlig ændre sig i de kommende år.

Nervus vagus stimulator

Filadelfia behandler både børn og voksne med Nervus vagus stimulator, VNS. Det er en strømstimulator, som lægen opererer ind lige under kravebenet. Den sender med jævne mellemrum små elektroniske signaler til hjernen via vagus nerven. Signalerne kan være med til at lette, afkorte eller stoppe epilepsianfald.

Filadelfia har stor erfaring i at vurdere, om VNS kan hjælpe dig. Selve implationen foregår på Rigshospitalet eller Aarhus Universitetshospital. Alle børn med VNS følges på Filadelfia. Vi har behandlingsforløb med indstilling af stimulatoren for optimal behandling.

Sygeplejerske tjekker patient på Epilepsihospitalet, Filadelfia i Dianalund
Sygeplejerske tjekker patient på Epilepsihospitalet, Filadelfia i Dianalund

Operation

Der ligger mange timers udredning bag et kirurgisk indgreb. Det sker i et tæt tværfagligt samarbejde mellem læger, neurofysiologer, neuropsykologer, radiologer og neurokirurger. Et hold på mindst 10 specialister vurderer gennem et års tid om patienten er eget til kirurgi.
 
Det foregår i et tæt tværfagligt samarbejde mellem Rigshospitalet og Filadelfia.  

Traditionelt har kirurgisk behandling været åben kirurgi. I dag er halvdelen af operationerne invasive, det vil sige med laserkirurgi. Hvert år bliver ca. 45 opereret for epilepsi. Ca. 60 procent bliver anfaldsfrie.

Foto af professor Sándor Beniczky på kontoret på Epilepsihospitalet, Filadelfia i Dianalund
Professor Sándor Beniczky fra Epilepsihospitalet, Filadelfia er med til at udrede patienter til epilepsikirurgi

Ketogen diætbehandling

Ketogen behandling kan være relevant, hvis du ikke har gavn af medicinen.

På Filadelfia tilbyder vi tre former for diætbehandling til både børn og voksne. Behandlingerne begynder ambulant på Epilepsihospitalet, hvor læger undersøger patienten og har en forberedende samtale. Indlæggelse sker typisk fra mandag til fredag.

  • Klassisk Ketogen Diæt
  • MCT Diæt
  • Modiciferet Diæt.

Maden indeholder store mængder af fedt, tilstrækkeligt protein og minimal mængde af kulhydrat. Ved diæten dannes ketoner som hjernen bruger som energikilde – de hjælper med at holde anfald væk. Det er meget vigtigt at følge diæten nøje. Halvdelen af patienterne på diætbehandling har mindst 50% færre anfald. Ved behandlingen ses ofte en bedring i søvn og generel trivsel.

Foto af mad under kategorien ketogen diæt på Epilepsihospitalet, Filadelfia i Dianalund
Mad under kategorien ketogen diæt på Epilepsihospitalet, Filadelfia i Dianalund

Behandling af epilepsi for voksne

Epilepsiafsnit for voksne

Eget eneværelse med bad og toilet

Som voksen patient på Epilepsihospitalet kan du blive planlagt indlagt på afsnittet, hvis du er helt eller delvist selvhjulpen, eventuelt med kognitive vanskeligheder. Vi har et stort fokus på psykosociale udfordringer relateret til epilepsi. Patienterne er henvist fra Epilepsihospitalets ambulatorier eller af læger udefra

Vi er flere læger, der sammen med plejepersonalet er ansvarlige for dit forløb.

Behandling af epilepsi for voksne

Epilepsi med handicap

Et afsnit for patienter med udviklingshandicap

25-30% af alle med udviklingshandicap har epilepsi. Mange mennesker med udviklingshandicap kan have
svært ved at kommunikere og udtrykke fx symptomer og bivirkninger. Nogle har slet ikke et sprog.

Situationen er ofte kompliceret af andre sygdomme, ligesom der ofte er adfærdsmæssige problemstillinger. Typisk er der behov for en tæt observation over tid. Anfald kan være svære at skelne fra symptomer fra spasmer og andre bevægeforstyrrelser, hvilket gør observation af anfald og beskrivelse særlig vigtig. Indlæggelsestiden varer typisk tre til fire uger.

Vi tilbyder undervisning i epilepsi til patienter, pårørende og personale – hvis patienten bor på botilbud.

Behandling af epilepsi for voksne

Psykoterapi for voksne

Til patienter med PNES med eller uden epilepsi

Har du PNES, epilepsi eller måske begge dele tilbyder Psykoterapeutisk Afsnit behandling og hjælp til at klare hverdagen og få bedre livskvalitet. Det kan fx være, at du let mister overblikker, har angst og trækker dig fra andre.

Vi støtter dig i at leve med epilepsi og få en bedre livskvalitet i din dagligdag.

Behandlingen består af fire uges psykoterapeutisk forløb under indlæggelse.

Vores mål er, at du får en bedre forståelse af dig selv, bliver bevidst om dine tanker, følelser og adfærdsmønstre. Du bliver bedre til at acceptere problemer og får redskaber til at håndtere anfald.

Behandling af epilepsi for voksne

Hvad kan du selv gøre?

Der er en række ting, som du selv kan gøre for at mestre hverdagslivet.

Følg din medicinplan nøje

Hvis du er i medicinsk behandling for at hindre anfald, så tag din medicin regelmæssigt, og som din læge har givet dig besked på. Undgå at ændre i doseringen eller stoppe med medicinen uden lægens godkendelse.

Sov tilstrækkeligt

Mangel på søvn kan udløse anfald hos nogle mennesker med epilepsi. Sørg for at få en sund søvnrutine og få nok med hvile.

Undgå udløsende faktorer

For de fleste kommer de epileptiske anfald pludseligt og uden varsel. Kend de faktorer, som kan udløse anfald hos dig og forsøg at undgå dem. Det kan fx være at man glemmer at tage sin medicin, dårlig eller manglende søvn, fysisk eller psykisk stress, alkohol eller blinkende lys.

Brug en anfalds app

Hold elektronisk dagbog/kalender over dine anfald og eventuelle udløsende faktorer. Det er vigtigt for lægen at have overblik over dine anfald.

Søg støtte

Del dine udforinger med dine pårørende og venner, så de forstår din situation og kan hjælpe, hvis du får et epileptisk anfald.

Kom i kontakt med Neurologisk Afdeling

Receptionen
Visby Allé 5
4293 Dianalund

Telefon: 5826 4200
Email: voksenafd@filadelfia.dk

Voksenambulatoriet
Telefon: 5827 1660
Email: fil-voksenamb@filadelfia.dk

Brug digital post ved personfølsomme oplysninger. Du finder os under kategorien: Region Sjælland -> Sygehuse -> Filadelfia -> Afdeling.

Behandling af epilepsi for voksne

Seneste nyt

Alle De unge Epilepsi Forskere Hjerneskade Laboratoriet Nyheder
Se flere
Foto af eksteriør af botilbuddet Stormly, Filadelfia i Juelsminde
Åbent hus på botilbud for unge
Foto af kommende administrerende direktør Lisbeth Nielsen
Lisbeth Nielsen bliver kommende direktør
Foto af renovering af ungdomslejlighed på botilbuddet Stormly, Filadelfia i Juelsminde
Botilbud for unge åbner i Juelsminde
Filadelfias patienthotel i Dianalund
Patienthotellet lukker midlertidigt
Et udsnit af Epilepsihospitalets, Filadelfias forskere 2024
Ny forskningsrapport fra Filadelfia
Foto af seance i træningscenter på Center for Neurorehabiltering, Filadelfia i Dianalund
Ny årsrapport fra Center for Neurorehabiltering
Foto af 175 forskere ved DICE 2024 - Filadelfias internationale konference
175 forskere i verdensklasse DICE 2024
Foto af 175 forskere ved DICE 2024 - Filadelfias internationale konference
175 forskere i verdensklasse DICE konference
Foto af apparatur til medikamentmonitorering
Udvidelse af MS instrument
Pipetteudstyr på Filadelfias Laboratorie i Dianalund
Ny analyse i form af Lurasidon
Se flere
This site is registered on wpml.org as a development site.